درس هایی از اصول عقاید اسلامی ویژه جوانان / نبوت / پرسش و پاسخ، نبوت
بسم الله الرحمن الرحیم
سؤال۱: نبوت عامه و نبوت خاصه به چه معناست؟
پاسخ: منظور از بحث نبوت عامه بیان این نکته است که باید پیامبرانی برای هدایت انسانها از جانب خدا باشند که راه رستگاری و پیام الهی را به گوش ما برسانند و این پیامبران باید معصوم از خطا باشند. منظور از بحث نبوت خاصه نیز شناسایی پیامبران الهی در طول تاریخ است که چنین وظیفه مهمی را به انجام رساندهاند.
سؤال۲: ارسال پیامبران از جانب خداوند چه ضرورتی دارد؟
پاسخ: با توجّه به اینکه هدایت انسانها بر خلاف حیوانات و فرشتگان، تشریعی است، یعنی انسانها برای هدایت خود نیاز به آموزش دارند، بنابر این خداوند برای هدایت انسانها معلّمینی الهی را ارسال کرده است تا پیامهای سعادتبخش او را به انسانها برسانند.
سؤال۳: هدایت فرشتگان چگونه است؟
پاسخ: هدایت فرشتگان برخلاف هدایت انسان، تکوینی است، یعنی خداوند آنچه برای هدایت به آن نیاز دارند را در اختیارشان قرار میدهد بدون آنکه معلّمی داشته باشند.
سؤال۴: اطاعت از رسول خدا صلوات الله علیه و آله و سلم چه رابطهای با اطاعت از خداوند دارد؟
پاسخ:خداوند در آیه ۵۹ سوره نساء، اطاعت از رسول را به دنبال اطاعت از خود قرار داده است: أَطیعُوا اللَّهَ وَ أَطیعُوا الرَّسُولَ وَ أُولِی الْأَمْرِ مِنْکُمْ: یعنی همانگونه که باید از خدا اطاعت کنیم باید از رسول خدا و ائمه علیهم السلام نیز اطاعت کنیم. همچنین در آیه دیگری از قرآن شرط محبوب شدن در درگاه الهی را اطاعت از رسول خدا بیان میکند: قُلْ آن کُنْتُمْ تُحِبُّونَ اللَّهَ فَاتَّبِعُونی یُحْبِبْکُمُ اللَّهُ(آلعمران:۳۱): بگو (اى پیغمبر): اگر خدا را دوست مىدارید مرا پیروى کنید تا خدا شما را دوست دارد. به این ترتیب خداوند کسی را دوست دارد که در عمل از رسول خدا صلوات الله علیه و آله پیروی کند.
سؤال۵: این نکته که پیامبران ارضاء کننده فطرت انسان هستند به چه معناست؟
پاسخ:به این معناست که پیامها و دستوراتی را که از جانب خدا آوردهاند متناسب با فطرت توحیدی و نیاز درونی انسان به پرستش و پاکی و عدالت و خوبیهاست. تمام محتوای دعوت پیامبران حاوی چنین پیامهای انسانی است که با فطرت انسانها همخوانی دارد و ارضاء کننده آن است.
سؤال۶: راه رسیدن به معرفت و ایمان به رسول خدا صلی الله و علیه و آله چیست؟
پاسخ: طبق آنچه در دعای عرّفنی نفسک... آمده است باید ابتدا به خدا معرفت پیدا کرد و سپس به معرفت رسول خدا صلی الله و علیه و آله دست یافت. بعد از آن نوبت به معرفت امامان میرسد.
سؤال۷: آفت معرفت به رسول خدا صلی الله و علیه و آله چیست؟
پاسخ: اطاعت نکردن از رسول خدا و اکتفا کردن به دانش و وارد نشدن این معرفت به قلب، آفت بزرگ این معرفت است.
والسّلام علیکم و رحمة الله و برکاته
[۱] - مربّیان محترم لازم است توجّه داشته باشند که این سؤال و جوابها را خود در کلاس درس بررسی کرده و مراقبت کنند تا پاسخ صحیح برای دانشآموزان به روشنی توضیح داده شود تا از ایجاد سوء برداشت جلوگیری به عمل آید.